Vabimo vas na letošnjo Noč idej, ki bo pod geslom “(Nad)gradimo skupaj” potekala 27. januarja 2022. Za vas smo v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji pripravili pester nabor dogodkov v popoldanskih in večernih urah.

Prvo Noč idej so leta 2016 v Parizu priredili najpomembnejši francoski in mednarodni misleci, da bi odprli razpravo o perečih vprašanjih tedanjega časa. Dogodek se je nedolgo zatem prelevil v stalnico, ki se danes izvaja po vsem svetu. Zadnji četrtek v januarju si zato velja prihraniti za udeležbo na konferencah, forumih, okroglih mizah, ustvarjalnih delavnicah in umetniških nastopih.

Podroben program, ki smo ga ob tej priložnosti pripravili v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji, si lahko ogledate v nadaljevanju.

Delavnica grafitarske piksel umetnosti za otroke

Vsi navdušenci nad grafitiranjem, stari med 10. in 15. letom, vabljeni, da se udeležite edinstvene delavnice, kjer se boste pod vodstvom sprejarskega mojstra Simketa seznanili s praktičnimi platmi grafitiranja in šabloniranja. Po uvodni predstavitvi bodo udeleženci svoje sprejarske sposobnosti ovekovečili s poslikavo na platno, izbrane šablone iz delavnice pa bodo kasneje preslikane v okviru VJ Graffiti dogodka.

? Delavnica traja od 17h do 19h.

✅ Delavnica je primerna za vse med 10. in 15. letom starosti.

✅ Brezplačna udeležba (število mest je omejeno). Obvezne prijave na: https://tinyurl.com/pixel-art-2022

? Stavba Lovci (vhod pri avtobusni postaji na Masarykovi cesti), AKC Metelkova mesto.

? Siniša Simšič – Simke (1995) je akademski slikar, ilustrator in ulični umetnik. Na področju ulične umetnosti ga zanima predvsem aspekt tipografije – oblikovanje črk in njihova stilizacija. V svojem delu črpa navdih iz zakladnice hip hop kulture in stripov, ki sta v polju ulične umetnosti tesno povezana. Aktivno se ukvarja tudi s pedagoškim delom.

? Dogodek bo izveden v skladu z navodili in priporočili NIJZ.

Mozaična piksel delavnica

Na ustvarjalni delavnici, ki jo je navdihnil nedavni obisk francoskega uličnega umetnika Invader-ja, boste pridobivali nove veščine izdelovanja mozaika. Pod izkušenim mentorstvom Mihe Perneta se boste naučili, kako ustvariti svoj lasten pikslast mozaik.

? Delavnica traja od 17h do 19h.

✅ Delavnica je primerna za vse med 15. in 30. letom starosti.

✅ Brezplačna udeležba (število mest je omejeno). Obvezne prijave na: https://tinyurl.com/mosaic-art-2022

? Gala Hala (vhod pri avtobusni postaji na Masarykovi cesti), AKC Metelkova mesto.

? Miha Perne (1978) je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo. Leta 2005 je skupaj z Leonom Zuodarjem ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Leta 2011 sta ustanovila založbo Beli sladoled books & zines in za svoje delo prejela nagrado skupine OHO. Ustvarja na področju slikarstva, grafike in stripa.

? Obisk dogodka je mogoč zgolj ob izpolnjevanju pogoja PCT.

Invader’s Street Art Tour

Na nočnem vodenemu ogledu boste postopali po resnični videoigri: s pametnim telefonom v roki bomo raziskovali ljubljansko ulično umetnost in iskali Invaderjeve mozaike ter druge oblike street arta.

Neznani, a svetovno prepoznan ulični umetnik Invader je premestil 8-bitne retro like iz sveta 2D video iger na ulico v obliki ulične umetnosti. V svoji misiji osvajanja sveta se je ustavil tudi v Ljubljani, kjer je lani že drugič zapored pustil odmeven pečat. Tura pod vodstvom Katje Pavlič razodeva ozadje zloglasnih mozaikov in fenomena po imenu Invader.

✅ Brezplačna udeležba (število mest je omejeno). Obvezne prijave.

? Prijavnica za turo s pričetkom ob 18:45: https://tinyurl.com/ISAT2022-21

? Prijavnica za turo s pričetkom ob 20.00: https://tinyurl.com/ISAT2022-20 (NI VEČ PROSTIH MEST)

? Akademija za glasbo (Stari trg 34), pri vodnjaku.

? Katja Pavlič je diplomirana arheologija in ekspertinja za ljubljansko ulično umetnost. Vodi alternativne sprehode vseh oblik in barv.

? Obisk dogodka je mogoč zgolj ob izpolnjevanju pogoja PCT.

VJ Graffiti – Pixel by Pixel

VJ grafiti so nepozabna vizualno-glasbena simbioza med analogno in digitalno umetnostjo, združena v edinstveno umetniško obliko.


Interaktivno razstavo na prostem bo otvorila grafitarska poslikava pod prsti Zuiasa
. V nadaljevanju bo proces koloriranja likovne kompozicije prevzel dvojec Beam Team (Stella Ivšek in Anja Romih), ki bosta s pomočjo mapiranja poslikave in različnih projektorjev barve sprejev prelevili v animirane odtenke barvne svetlobe. Prazne prostori poslikave bodo tako oživeli z animacijami različnih oblik. Umetelne avdio-reaktivne vizualizacije bodo v zaključni fazi performansa usklajene z glasbeno podlago. S tem se bo grafit preobrazil v unikatno in dinamično umetniško tvorbo.

? Časovnica:

  • 19.30 – 20.30: Grafitiranje poslikave v živo;
  • 20.30 – 22.00: VJ animacije.

? Zuias (grafiti) x Stella Ivšek & Anja Romih (VJ Beam Team) x Adam Mulalič.

✅ Brezplačen ogled.

? Cirkulacija2 (podhod Ajdovščina).

? Obisk dogodka je mogoč zgolj ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo izveden v skladu z navodili in priporočili NIJZ, pri čemer obiskovalke in obiskovalce festivala prosimo, da upoštevajo aktualna varnostna priporočila.

VJ Graffiti potekajo v sklopu dogodka »Noč idej«, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji.

Leave a Reply

X